Migdałowa VEGE Nutella

Nutella – niezwykle czekoladowy krem, który lubi chyba każdy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa i staje na przeszkodzie każdemu walczącemu o piękną sylwetkę i ZDROWIE.

Jednego dnia nutella zawitała na moim wakacyjnym śniadaniu w Anglii, kiedy to na szwedzkim stole roiło się od świeżych croissantów. Wakacje są raz w roku, postanowiłam więc przypomnieć sobie smak tego słodkiego połączenia – nutella + croissant. Od tamtego poranka ten czekoladowy krem chodzi za mną krok w krok – nagle zauważam go w sklepach, prężnie stoi w ogromnych słoikach tuż przy kasach.

Na szczęście w internecie aż roi się od domowych, zdrowych przepisów na nutellę (na szczęście dla mojej sylwetki). Ja wybrałam przepis wegański, z prażonymi migdałami i daktylami <3 prosto od jadlonomia.com .

Musisz spróbować 🙂

Składniki na 1 duży słoik:

  • 1 szklanka migdałów
    4 łyżki kakao
    spora szczypta soli
  • 1 szklanka daktyli
    1 – 1 ¼ szklanki wody z moczenia daktyli
    ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub amaretto, opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę wysypać migdały i prażyć je w piekarniku przez 10 minut, co jakiś czas zaglądając do nich i mieszając.
  2. W międzyczasie daktyle zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić.
  3. Uprażone migdały delikatnie przestudzić, włożyć do blendera wraz z solą oraz kakao i zmiksować na drobny pył.
  4. Następnie daktyle odsączyć nie wylewając wody, dodać je do migdałów i miksować stopniowo dolewając wodę z moczenia, aż do uzyskania upragnionej konsystencji. Przełożyć do słoika.

SMACZNEGO ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.