Kokosowe ciasto pod karmelową pierzynką

Warstwa karmelowa to absolutny sztos. Jest mega delikatna (dlatego nazwałam ją pierzynką), idealnie słodka i po prostu rozpływa się w ustach 🙂

Nie dość że mega zdrowe, to jeszcze takie pyszne. Tak jak raczej nie powtarzam przepisów, bo ciągle wpada w moje ręce jakiś nowy, który muszę wypróbować, tak to ciasto zrobiłam już dwa razy! – z całego serduszka polecam.

przepis trochę zmieniony od paleolife.pl

Składniki na spód ciasta:
½ szklanki mąki kokosowej
⅓ szklanki mąki migdałowej
¼ szklanki miodu
⅓ szklanki oleju kokosowego

Składniki na karmelową warstwę:
1 szklanka daktyli, zalana wrzątkiem na 5-10 min, potem wodę odlałam
⅔ szklanki śmietanki kokosowej (u mnie 2 łyżki mleczka kokosowego w proszku)
½ szklanki oleju kokosowego NIERAFINOWANEGO – wtedy smak jest gwarantowany
szczypta soli

Składniki na czekoladową warstwę:
½ szklanki oleju kokosowego
3 łyżeczki kakao                                          lub               rozpuszczona gorzka czekolada
1-2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Spód ciasta:
Mieszamy nasze mąki, dolewamy olej kokosowy oraz miód. Przelewamy do foremki – u mnie 16x16cm i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut, aż góra lekko zrobi się złota. Odstawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu przekładamy do zamrażalnika.

Karmelowa warstwa:
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylewamy na naszą ostudzoną spodnią warstwę i odkładamy z powrotem do zamrażalnika.

  • Czekoladowa warstwa:
  • Wszystko blendujemy, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy je na karmelowe nadzienie tak, aby powstała równa warstwa.
    Ponownie ciasto z nadzieniem karmelowym wstawiamy do zamrażalki i czekamy aż ostatnia czekoladowa odpowiednio stwardnieje.

Jeśli zamiast tego chcesz użyć gorzkiej czekolady – rozpuść ją w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego, polej ciasto i wstaw do zamrażalki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.