Ciasto z truskawkami pod kruszonką

Ciasto bez pszenicy, mleka czy cukru. Smakuje najlepiej na świecie i teraz już jestem w 100% pewna, że mogłabym dalej smacznie piec, gdyby na świecie zabrakło tych trzech składników. A czy Ty już też w to wierzysz?

MUSISZ SPRÓBOWAĆ!

przepis od paleostrefa.pl

SKŁADNIKI NA CIASTO

5 czubatych łyżek wiejskiego masła lub oleju kokosowego (u mnie kostka masła)
5 łyżek ksylitolu/erytrolu
3 duże jaja
1 szklanka mąki ryżowej białej (szklanka = 400 ml)3 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta wanilii
około 800 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzej piekarnik do 175C
  • Mąki, sodę oraz wanilię zmieszaj w misce i odstaw.
  • Masło i ksylitol utrzyj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Powoli dodawaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
  • Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

3/4 szklanki mąki ryżowej białej (u mnie jaglana)
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
szczypta wanilii
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego (u mnie olej kokosowy, ale chyba lepiej dać masło bo kruszonka strasznie się rozpada)

PRZYGOTOWANIE

  • Do naczynia wsyp mąkę, ksylitol i wanilię.
  • Dodaj ciepłe masło i wymieszaj palcami na kruszonkę.
  • Jeśli krszonka będzie mało sypka dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha – więcej tłuszczu.

Foremkę o wymiarach 23 x 28 cm posmaruj masłem i podsyp mąką ryżową.

  • Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
  • Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a następnie poukładaj ciasno na cieście, przecięciem do góry.
  • Na wierzch wysyp równomiernie kruszonkę.
  • Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
  • Wystudź i w razie potrzeby posyp ksylitolem w pudrze lub płatkai migdałowymi.

SMACZNEGO <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.