Kalafior po grecku

Super dodatek do obiadu, lekka kolacja lub po prostu zdrowa przekąska.

  1. 6-7 średnich marchwi
  2. 2 pietruszki (korzeń)
  3. 1/2 selera (ja pominęłam)
  4. 3 cebule
  5. 1 mały por
  6. 2 łyżki oleju (dowolny roślinny do smażenia)
  7. 1/2 szklanki wody do podlania warzyw (+ ew. dodatkowe pół szklanki w trakcie duszenia)
  8. 2 liście laurowe
  9. 4-5 kulek czarnego pieprzu
  10. 200 g koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
  11. 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  12. 1/2 łyżeczki soli (ilość według smaku i uznania)
  13. pieprz –do smaku, u mnie dość sporo
  14. 2 łyżeczki majeranku
  15. 1 łyżka kaparów (danie zyskuje na smaku i dużo lepsze,ale jeśli ktoś nie lubi – można pominąć)

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Por pokrój w talarki.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Na dobrze rozgrzany wrzuć cebulę i por i zeszklij. Dołóż starte warzywa. Wymieszaj, chwilę podsmaż, po czym podlej wodą i dołóż przyprawy: kulki pieprzu oraz liście laurowe. Wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości (15-20 minut). Uważaj, żeby warzywa się nie przypaliły.

W tym czasie przygotuj kalafior – umyj, osusz i podziel na różyczki. Większe różyczki przekrój na pół.

Po 15 minutach dodaj do garnka koncentrat pomidorowy, sól oraz słodką czerwoną paprykę. Wymieszaj i dodaj pieprz do smaku.

Połowę warzyw przełóż na chwilę na talerz. Pozostałą część rozłóż równą warstwą na dnie garnka. Jeśli trzeba, podlej dodatkową wodą. Na tej gorącej warzywnej warstwie ułóż różyczki kalafiora,przyprósz dość obficie majerankiem oraz solą i odrobiną pieprzu. Przykryj drugą częścią gorących warzyw –tak, by przyprawy pozostały na kalafiorze. Przykryj garnek i duś na najmniejszym ogniu jakieś 10-15 minut (zależy od wielkości różyczek), aż kalafior będzie dobry –powinien być jędrny i nierozgotowany.

Delikatnie wymieszaj, sprawdź smak i jeśli Ci odpowiada – GOTOWE!

Gotowe danie odstaw do wystygnięcia, wstaw do lodówki i podaj następnego dnia. Na ciepło też pysznie smakuje ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.