Ciasto kokosowe z rabarbarem i malinami

Wersja Paleo i smakuje naprawdę wyśmienicie!

przepis trochę zmodyfikowany od paleolife.pl

Składniki:
kilka łodyg rabarbaru
150 gr. malin (u mnie ze słoiczka od babci, odsączone z soku)
¾ szklanki mąki kokosowej
szklanka mleka kokosowego (u mnie w proszku – 2 łyżki zalane szklanką gorącej wody)
4 jajka
2-4 łyżki miodu lub innego słodzidł
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie paski.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno formy o wymiarach 19x19cm układamy paski rabarbaru. Przykrywamy równo cały spód, na to wylewamy zmiksowane maliny.

W dwóch osobnych naczyniach mieszamy jajka, miód i mleko, a osobno sodę, sól oraz mąkę kokosową.
Kolejno zawartość obu naczyń łączymy i znów mieszamy używając najlepiej blendera. Przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar i maliny, pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.

Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjmujemy ciasto z foremki obracając je do góry nogami, dzięki temu uzyskamy dobrze wyrośnięte ciasto  z pięknym rabarbarowym wierzchem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.