Pizza na spodzie z kalafiora

Ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań! 🙂

przepis od alicjajanowicz.com

SKŁADNIKI:

NA SPÓD PIZZY
200g średniego rozmiaru kalafiora
1 jajko
60 g startego parmezanu (twardy, podpuszczkowy – starty na najdrobniejszych oczkach)
płaska łyżeczka bazylii, płaska łyżeczka oregano, sól himalajska, pieprz
NA SOS POMIDOROWY
1 puszka pomidorów
cebula szalotka
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól himalajska, pieprz
10 g oleju kokosowego

DODATKI DO PIZZY
salami (ewentualnie)
mozzarella
cebula
papryka
świeże oregano i bazylia
cukinia
pieczarki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kalafior podziel na różyczki ( bez twardych części) i porcjami blenduj. Przełóż do miseczki i piecz w 200st około 20-30 min, aż się ugotuje. Nie dodawaj wody!
Ugotowany kalafior wystudź i połącz z jajkiem, parmezanem, ziołami, solą i pieprzem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż powstałe ciasto na okrąg lub prostokąt o grubości około 1 cm. Piecz około 20 – 25 minut w 200st.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę i zeszklij. Dodaj cukinię, paprykę i pieczarki, dopraw do smaku i chwilę podsmażaj (jeśli wolisz ułożyć warzywa na pizzy na surowo – nie widzę przeciwskazań! Ja wolę takie podsmażone).
Na upieczony spód pizzy rozłóż sos, salami, warzywa (jeśli zdecydowałeś się ułożyć je na pizzy na surowo) a na końcu posyp ziołami i rozłóż mozarelle
Włóż ponownie do piekarnika na około 5 – 7 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.