Wołowina z czerwoną fasolą

Dzisiaj trochę inaczej – pierwszy raz przepis z mięsem 🙂

Nie jestem żadną specjalistką, często mój obiad to zlepek tego, co akurat mam w lodówce, ale dostałam ostatnio parę pytań i próśb o przepisy „obiadowe”.

Tak więc leci przepis, którego absolutnie nie miałam zamiaru tutaj wrzucać, mam nadzieję, że pamiętam po części proporcje składników… 😀

Tak czy inaczej – wyszło naprawdę smacznie! Szczególnie, że od dawna miałam straszną ochotę na fasolę 🙂

Składniki:

  • 400 – 500 g mięsa mielonego wołowego (ew. wołowo-wieprzowego)
  • 2 puszki czerwonej fasoli, odsączone
  • 1 puszka pomidorów (krojonych lub w całości – i tak się rozgotują)
  • 1-2 czerwone papryki
  • cebulka (ja najbardziej lubię szalotkę)
  • opcjonalnie: pieczarki
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, słodka/ostra papryka

Przygotowanie:

Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, wrzuć posiekaną cebulkę i chwilkę podsmażaj, aż się zeszkli. Wrzuć mięso mielone i szybko podsmaż, cały czas „mieszając”. Na razie nie doprawiaj – mięso może stać się zbyt twarde.

Kiedy mięso nie będzie już czerwone – wrzuć puszkę pomidorów, fasolę, pokrojoną paprykę (opcjonalnie pieczarki) i duś pod przykryciem ok 10-15 minut na niewielkim ogniu. Dopraw do smaku i zajadaj z ulubioną kaszą lub ryżem – albo i bez! (mi świetnie smakowało z >>placuszkami z cukinii<< ) 🙂

Ja posypałam jeszcze parmezanem i suszoną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.