Placuszki z cukinii

Pyszny paleo sposób na kolację – bez zbędnych dodatków.

  • przepis inspirowany ze strony paleolife.pl

  • 1 duża albo 2 małe cukinie
  • 2 jajka
    ½ szklanki zielonej soczewicy
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ⅓ szklanki mąki z tapioki (albo mąka ziemniaczana)
    przyprawy do smaku, może być bazylia, oregano…
    sól i pieprz
    2 łyżki soku z cytryny/ limonki
    mała cebula drobno pokrojona

Soczewicę gotujemy, odcedzamy. Cukinię ścieramy na tarce, przekładamy na kuchenną ściereczkę i wyciskamy całą wodę (ważne, aby to dobrze zrobić wówczas nasze placki będą chrupiące).
W misce łączymy wszystkie składniki, formujemy z nich placki i smażymy na patelni około 4-5 minut z każdej strony. Gdy zaczną się robić złote wykładamy je na talerz.
Ja podałam z moim ulubionym sosem curry (przepis przy plackach ziemniaczanych).

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.