Placki ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki – paleo czy „niepaleo” … Ja wierzę, że od czasu do czasu paleo –  w końcu pochodzą z ziemi, a nasi przodkowie jedli coś bulwiastopodobnego 😀

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki wody
  • 8 łyżek mąki z tapioki
  • jajko
    puszka groszku, odsączonego (lub świeży lub mrożony – szklanka)
    olej roślinny do smażenia = kokosowy
    kurkuma
    chili
    sól i pieprz
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. W tym czasie mieszamy mąkę z ciecierzycy z wodą i odstawiamy. Rozdrabniamy ugotowane ziemniaki na puree, przyprawiamy, dodajemy jajko, mąkę z tapioki, mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy groszek i znowu mieszamy.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5-7min z każdej strony.

MÓJ ULUBIONY SOS CURRY

  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu (domowej roboty = paleo)
  • curry
  • sól i pieprz

Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z plackami.

  • SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.