Pesto oliwkowo pomidorowe

Przesmaczne!

  • przepis od paleosmak.pl
  • oliwki bez pestek – zielone, czarne albo mieszane – szklanka
  • suszone pomidory – 4 (z reguły 8 kawałków)
    orzechy nerkowca – garść (najlepiej nieprażonych)
    oliwa z oliwek – 4-6 łyżki
  • Opcjonalnie, do smaku:

2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka suszonej bazylii
sól (kłodawska lub himalajska) – szczypta
kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera
img_3472

Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jeśli używasz pomidorów w oleju słonecznikowym, to je odsącz.

Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi dodatkami) dajemy do blendera i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji. Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser. Ostrożnie z solą – oliwki i pomidory bywają bardzo słone, najczęściej nie trzeba w ogóle dodawać soli.

Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce co najmniej kilka dni, choć niektórzy je trzymają w zamkniętym słoiczku nawet kilka tygodni.

Niedługo pojawi się przepis na chleb śródziemnomorski paleo z użyciem właśnie tego pesto 🙂

img_3186

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.