Krem z marchewki i masła orzechowego

  • Zupa krem z marchewki i masła orzechowego – niepowtarzalny smak!!!
  • Idealna na obiad, ale również na lekką kolację 🙂
  • przepis od jadlonomia.com, trochę zmodyfikowany

IMG_1507
Składniki na 4 porcje:
500 g marchwi
1 cebula
kawałek imbiru długości 2,5 cm
dwie łyżki masła orzechowego
sok wyciśnięty z połowy limonki
sól i pieprz
woda
kolendra do posypania (ja użyłam ususzonego lubczyku)

Przygotowanie:
Mar­chew obrać i po­kro­ić w ta­lar­ki, ce­bu­lę po­kro­ić w pióra. W spo­rym garn­ku z gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oliwy i dodać naj­pierw ce­bu­lę, kiedy za­cznie się szklić dodać mar­chew, masło orze­cho­we oraz ob­ra­ny po­kro­jo­ny imbir. Wy­mie­szać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Zalać wodą tak, aby do­kład­nie przy­kry­ła wszyst­kie wa­rzy­wa. Go­to­wać przez ko­lej­nych 10 minut do mo­men­tu aż wa­rzy­wa będą bar­dzo mięk­kie.
Na­stęp­nie dodać sok z limonki, sól i pieprz i wszyst­ko do­kład­nie zbled­no­wać. Sok z cy­try­ny do­da­wać stop­nio­wo i spró­bo­wać, łatwo prze­sa­dzić. Na ko­niec w razie po­trze­by dodać wię­cej wody, aby zupa miała od­po­wied­nią kon­sy­sten­cję. Wsu­wać po­sy­pa­ną świe­żą ko­len­drą.

Pychota!

IMG_1510

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.