Chlebek półrazowy

I kolejny przepis na chlebek.
Żeby poprzedni nam się nie znudził 😉
przepis ze strony www.mojewypieki.com
Składniki na 1 bochenek 750g:

250 g mąki pszennej razowej chlebowej
250 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody
 
Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn: 1/4 szkl. mleka podgrzewamy lekko w garnuszku, wyłączamy ogień, dodajemy łyżkę cukru i drożdże, mieszamy. dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Zostawiamy na 20-30 minut ). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam otrębami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

IMG_4735IMG_4741

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.