Makaron z jarmużem i pomidorami

  • przepis ze strony jadlonomia.com
  • Szybkie, proste, pyszne i zdrowe. Czego chcieć więcej?
  • Na pewno zawita do mojego jadłospisu nie raz!
  • MNIAM 🙂
IMG_4987

Składniki na 2 porcje:

150 g ulubionego makaronu, użyłam orkiszowego

2 szklanki pociętego jarmużu
5 plasterków papryczki chili
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
olej lub oliwa

1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ajwaru
1/4 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
sól i czarny pieprz
IMG_4988
Przygotowanie:
Jarmuż położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Na dnie rondelka rozgrzać olej, dodać chili, czosnek oraz kapary i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wędzoną paprykę, dokładnie zamieszać i wsypać jarmuż. Smażyć wszystko przez 3 – 5 minut do czasu, aż jarmuż zmięknie.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Do podsmażonego jarmużu dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Dusić wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut.
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zredukowanego sosu. Delikatnie wmieszać kluski w sos, pozwolić się gotować przez kolejne 2 – 3 minuty, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.

IMG_4991

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.