Serniczki z nerkowców

przepis ze strony www.jadlonomia.com

Użyłam trochę innych składników, takich, jakie akurat miałam w szafce.

WSPANIAŁY 🙂


Składniki na 4 porcje: 
 
Spód
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów (użyłam orzechy brazylijskie)
1/4 szklanki daktyli (użyłam rodzynek)
szczypta soli

Krem
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 – 4 łyżki mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
1 – 2 łyżki syropu klonowego (użyłam miodu)
1 – 2 łyżki zalewy z orzechów nerkowca
ziarna wyłuskane z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem serniczków namoczyć orzechy nerkowca oraz daktyle: połączyć sok z cytryny z wodą i powstałą mieszanką zalać orzechy. W osobnej miseczce daktyle zalać wodą. Obydwie miski wstawić do lodówki na całą noc. 


Następnego dnia zacząć od przygotowania spodu: orzechy laskowe przełożyć do blendera wraz ze szczyptą soli i zmiksować na gruby pył. Następnie odcedzić namoczone daktyle, dodać do zmielonych orzechów i wszystko ponownie zmiksować na lepką, sztywną pastę. Przygotować cztery naczynia do podania deseru, wyłożyć spód daktylową pastą i odłożyć do lodówki. 


Następnego dnia orzechy odcedzić, zalewy nie wylewać. Namoczone nerkowce włożyć do naczynia blendera, wlać olej kokosowy i zmiksować na gęstą, grudkowatą pastę. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania kremowego, aksamitnego kremu. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej kwaśnej zalewy lub syropu klonowego. 


Powstałą masę wyłożyć do słoiczków z przygotowanymi spodami, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie udekorować serniczki ulubionymi owocami i odłożyć na kolejne 3 – 6 godzin.



 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.